У Бањoj Луци је од 05.02-07.02.2015. реализована посјета представника СО ЕЛС Краљево, колегама у Републици Српској, Синдикату удружених радника Енергетике Републике Српске које је у садашњем облику, основано 17.12.1996. Ова организација је чланица две највеће светске и европске Синдикалне централе ИЦЕМ и ПСИ ЕПСУ. Организована је у складу са најбољим искуствима синдиката европских земаља.

За вријеме земљотреса у Краљеву 2011, међу првима су ступили у контакт са СО ЕЛС и допремили помоћ угроженим радницима Електросрбије Краљево. Овакав гест и хуманост се не заборављају и СО ЕЛС Краљево је донијела Одлуку да помогне радницима који су пострадали у мајским поплавама на територији Републике Српске. Вриједна материјална помоћ је уручена члановима Главног одбора СУРЕРС, који ће је распоредити по свом плану за помоћ пострадалима од поплава у мају 2014. године.

У току посјете, чланови Председништва СУРЕРС, су посебну пажњу посветили разговорима на тему колективног преговарања, односно, заштите  права са посебним акцентом на недавно усвојен Закон о раду Републике Србије и Колективни уговор радника ЕПС, који су једногласно поздравили и пожелели да буде дослиједно поштован од обје уговарачке стране.

У Републици Српској тек започињу активности на изради Закона о раду, а учесници у разговору се надају да ће задржати постојећи ниво права запослених и да ће тај ниво права бити основ за преговоре са представницима Владе.

Јединствени колективни уговор за раднике ЕПС, који је на снази од 06.02.2015., има важност три године, а Колективни уговори радника запослених у Републици Српској су потписани на неодређено вријеме, тако да предстоји велика борба Синдиката Енергетике за промјену овакве праксе, започињањем активности на стварању новог Уговора који би, по узору на наш, био временски ограничен и прилагођен стању у енергетском сектору.

Чланови делегације СО ЕЛС су били уважени од Минстра за индустрију, енергетику и рударство у Влади Републике Српске, Петра Ђокића, који је организовао састанак са синдикалним повјереницима оба Синдиката у свом кабинету.

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић се обратио присутнима и том приликом истакао да Влада Републике Српске подржава овакве сусрете и да област енергетике има велики значај за цјелокупни привредни раст и развој Републике Српске и Србије.

Он је нагласио да се кроз теме које ће бити разматране у оквиру састанка са Синдикатом Енергетике могу пронаћи одговори на питања везана за израду Закона о раду и Колективних уговора у области енергетике и шта се, у ствари, жели у тој области у наредном периоду.

Закључак свих присутних, на крају посете СУРЕРС, да процеси који су започети и теме које су отворене, захтјевају много енергије и времена свих институција и учесника који се баве стањем у друштву, положају запослених, као и питањима у вези радно-правног законодавства…

У Бањој Луци, 06.02.2015. године.

( Преузето са сајта Синдикалне организације Електросрбија Краљево)