Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић разговарао је данас, у Бањалуци, са представницима Синдиката удружених радника енергетике Републике Српске о актуелним питањима везаним за стање у енергетском сектору.

Министар Ђокић је истакао да је опредјељење овог министарства и Владе да Република Српска има стабилан и сигуран енергетски сектор који ће бити један од носилаца привредног развоја.

„Спреман сам да, колико ми то обавезе дозволе, што више будем присутан на терену, тамо гдје се ствара нова вриједност, и у том смислу жеља ми је да и синдикат буде дио рјешења свих евентуалних проблема унутар сектора“, рекао је министар Ђокић.

Он је истакао да су у току активности везане за израду новог Закона о електричној енергији уз уважавање принципа да власништво Републике Српске остане заштићено, док су партнерство и сарадња добродошли у циљу реализације нових развојних пројеката.

„Простор за рационализацију у оквиру система Електропривреде постоји, али штедња не смије зауставити развој сектора што је наш заједнички циљ“, истакао је министар Ђокић напомињући да паралелно са овим активностима треба развијати нове стручне кадрове који ће бити у функцији остварења овог циља.

Представници Синдиката удружених радника енергетике упознали су министра Ђокића са положајем радника нафтне индустрије и намјером послодавца, Оптима групе а.д. Бањалука, да приступи изради новог колективног уговора. Они су замолили да се министарство, у оквиру својих надлежности, укључи у активности везане за ово питање.

Представници Синдиката удружених радника енергетике су изразили своју спремност да разговарају о свим питањима, па и оним везаним за израду новог Закона о раду.

„Циљ ресорног министарства је да се заштити достигнути ниво права радника, али и изнађу рјешења која ће омогућити даљи развој радног законодавства у Републици Српској“, нагласио је министар Ђокић на крају састанка напомињући да ће настојати да састанци са представницима синдиката буду уприличени када год се за то укаже потреба и прилика.

( Преузето са сајта Министарства индустрије, енергетике и рударства РС)