На претходним Сусретима радника Електропривреде Републике Српске почела је сарадња синдиката енергетских компанија региона и то ЕПС, ЕПЦГ, ХЕП, ЕПБиХ, ЕПХЗХБ и ЕРС уз подршку колега из Словеније. Кораљка Марков Ковачевић, предсједница Синдиката Електорпривреде Републике Српске је истакла да се синдикалне организације енергетских компанија југоисточне Европе морају држати заједно, јер само тако могу одговорити на изазове које доноси енергетска транзиција.

„Још на претходним Сусретима утврдили смо кораке како испратити енергетску транзицију и све оно што доносе прописи Европске уније, а прије свега  како очувати радна мјеста. На корак смо од потписивања Споразума о сарадњи, а циљ данашњег састанка је да донесемо одговарајуће одлуке и да их уврстимо у тај споразум,“ рекла је Ковачевић Марков .

Она је додала да константно комуницира са колегама из региона и да размјењују информације у вези са колективним преговарањем. Она је изразила наду да ће искуства која су претходила потписивању новог Колективног уговора Електропривреде Репубилике Српске сигурно бити од користи колегама који су пред потписивањем колективних уговора.

Мевлудин Бектић, предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ, рекао је да је овај састанак од изузетног значаја , јер све електропривреде у региону имају сличне проблеме и суочавају се са изазовима зелене транзиције. Он се захвалио Кораљки Ковачевић Марков што је покренула иницијативу регионалне сарадње, јер ће та иницијатива сигурно допринијети очувању и побољшању радних статуса запослених у енергетским компанијама региона.

Милан Ђорђевић, предсједник Синдиката радника Електропривреде Србије је похвалио потписивање  Колективног уговора за преко 9.000 запослених Електропривреде Републике Српске.

„Потписивање Колективног уговора доноси мир наредне три године и за запослене и за послодавца. То је раднички устав и представља сигурност за све у систему,“нагласио је Ђорђевић.

На питање да ли задовољан нивом радничкиг права у Србији, рекао је да синдикат не смије никада рећи да је задовољан, јер увијек може више и боље. Он је истако и да је добро када се нешто потпише јер је то основ за борбу за боље.

Цјелодневно дружење синдикалаца региона протекло је конструктивној и озбиљној атмосфери у настојању да се нађу рјешења за одређена синдикална питања.