Република Српска и Србија имају значајне електроенергетске капацитете које треба очувати, као и оба електроенергетска система.


Синдикати Електропривреде Републике Српске и Електропривреде Србије захтијеваће од својих влада да учине све како би била очувана производња електричне енергије, посебно из термоелектрана, поручено је са састанка представника синдиката, одржаног у Гацку, на коме је разматран и положај радника запослених у електропривредама.

Очување производње електричне енергије из термоелектрана, из којих два система добијају више од половине енергије, важно је, јер су домаћи рудокопи национално богатство. Синдикалци кажу да ће учинити све да током кризног периода термоелектране раде стабилно. Термоелектрана Угљевик, послије једномјесечног ремонта, сутра се враћа у производњу.

Потпредсједник Синдиката радника Електропривреде Србије Душан Бакић указао је на значај рада термоелектрана, посебно у условима енергетска криза у свијету и нагласио да је угаљ наше природно богаство које треба максимално искористити.

– Не бојимо се обновљивих извора енергије и залажемо се за заштиту животне средине, али је за њихово веће коришћење потребно боље спремити тржиште и енергетске системе Србије и Српске да би то могли да поднесу – указао је Бакић.

Предсједник синдиката Рудника и Термоелектране Гацко Жељко Тепавчевић рекао је да се не могу под сваку цијену поштовати директиве ЕУ, већ се мора водити рачуна о националним интересима и заштитити домаће произвођаче струје да би сачували енергетску независност, без које, како је рекао, нема ни политичке, ни државне независности.

Стручњак за енергетику Цвјетко Стојановић рекао је да је процес декарбонизације, који су наметнуле богате земље, био процес демонизације угља. То желе да нам наметну богате земље, које су искористиле своје ресурсе, а неке, као Њемачка, поново активирају термоелектране.

– Зашто се нама, земљама осиромапшеним ратовима и санкцијама, не дозвољава да искористимо наше богатство, наш угаљ? То је наша нафта, наш гас – истиче Стојановић.

Синдикалци кажу да нису задовољни јер плате радницима нису одавно повећаване. Тврде да због тога нема довољно производних радника, посебно у термоелектранама, а имају велики број запослених. Суштину проблема виде у ситуацији како пребродити кризу са енергентима.

Предсједник Синдикалног одбора ЕРС-а Зоран Мићановић рекао је да је суштински проблем што је струја најјефтинији енергент за гријање, па се може доћи у ситуацију да увозимо значајне количине скупе струје због велике потрошње.

Синдикалци су поручили да ће о заједничким проблемима у двије електропривреде упознати власти Републике Српске и Србије.

preuzeto sa sajta: rtrs.tv