У оквиру 23. сусрета радника „Електропривреде Републике Српске“ данас је у „Граду сунца“ одржан састанак руководстава синдиката електроенергетских предузећа земаља из региона, а циљ састанка је да се покаже снага и јединство синдиката у региону.

Предсједник Одбора синдиката радника ЕРС-а Кораљка Ковачевић Марков рекла је да се синдикат и ЕРС морају прилагодити новом начину рада и новим временима, јер енергетика и електропривредна предузећа чине окосницу нашег друштва.

„Поред синдиката радника ЕРС-а, ту су и представници руководства синдиката Електропривреде Србије, Црне Горе, Федерације БиХ, Хрватске заједнице Херцег Босне, а писмену подршку смо добили од колега из синдиката електропривреде Хрватске. Циљ састанка је да се донесе стратегија рада синдиката у наредном периоду, везано за директиве Европске уније и за процесе енергетске транзиције, декарбонизације и промоцију обновљивих извора енергије, унапријеђења рада електропривредних и енергетских предузећа, али са главним циљем заштите права радника и њихових породица“, рекла је Ковачевић Марков.

Предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске, који је истовремено и предсједник Синдикалне организације „РиТЕ Гацко“ је навео да је пред њима изазован период, који обухвата наставак трансформације ЕРС-а, односно реструктурирања производних предузећа.

„Дуги низ година се мало инвестирало у термоелектране, конкретно и једној и другој термоелектрани су неопходне велике инвестиције, у Гацку је проблем постројење за пречишћавање угља и филтерско постројење. Оба пројекта су већ у плану капиталних инвестиција и очекујемо подршку Електропривреде Републике Српске, али и Владе Републике Српске, како бисмо што прије ријешили те проблеме“, додао је Тепавчевић.

Према ријечима предсједника Синдиката радника дистрибуције Србије Бранка Томића потребно је да се синдикати у региону уједине да би се заштитили, те да и запослени треба да их подрже у томе.

„Само са нашим ресурсима ми можемо да будемо добри, позитивни и само тако можемо да заштитимо запослене“, рекао је Томић.

Он је додао да стимулативни програми смањења броја запослених радника, нису циљани и добри, наводећи да је Електропривреда Србије имала стимулативне програме, те да су тако остали без најбољих радника.

Представник Синдикалне организације електропривреде Црне Горе Рајко Голубовић рекао је да Синдикат у Црној Гори има добру сарадњу са послодавцем као и добар социјални програм.

На састанку је донесен Закључак да је у наредном периоду потребно проширити и оснажити сарадњу синдиката, те да ће у том циљу на наредни састанак бити позване и колеге из синдиката Електропривреде Словеније и Електропривреде Сјеверне Македоније.

Oсим наведених представника синдиката електропривредних предузећа из региона, састанку су присуствовали и предсједник Синдиката удружених радника енергетике Републике Српске Младен Мијатовић, те предсједник Синдиката Нафтне индустрије Републике Српске Бранко Рађеновић.

У наставку можете погледати прилогe БН телевизије и РТРС-а: