23. сусрети радника „Електропривреде Републике Српске“, на којима се окупило око 1.500 учесника, отворени су вечерас у Требињу у „Граду Сунца.

Предсједник Одбора синдиката радника ЕРС-а Kораљка Kовачевић Марков рекла је да ће у оквиру сусрета, осим спортских такмичења, сутра бити потписан споразум о сарадњи између руководства Синдиката ЕРС-а и Синдиката региона, као и акција добровољног даривања крви.

„Ове године присутни су и представници руководства синдиката из Србије, Црне Горе, БиХ, Херцег Босне, а писмену подршку смо добили и од колега из Хрватске“, додала је Ковачевић Марков.

Извршни директор за организационо-правне послове ЕРС-а Борислав Грубач рекао је да су ови сусрети радника доказ заједништва и слоге колектива, али и одраз снаге и постојаности „Електропривреде Српске“ која је у претходне три деценије постала окосница развоја и најважније стратешко предузеће у Српској.

„Потребно је велико умијеће да сви заједно омогућимо бољу будућност наше `Електропривреде` на начин да изградимо нове објекте, али и ревитализујемо постојеће уз очување радних мјеста и континуирано повећање плата запосленим“, истакао је Грубач.

Он је додао да су радници најзначајнији ресурс компаније јер само знањем и вриједним радом могу до развоја енергетског сектора у Републици Српској.

Срђан Мазалица руководилац у „Електропреносу БиХ“  каже да је Синдикална организација овог предузећа опредијељена да учествујући у радничким играма држи везу са „Електропривредом Српске“ и да осјећају потребу да буду њен дио.

Предсједник Синдиката РиТЕ Гацко Жељко Тепавчевић рекао је да је из овог предузећа 160 учесника на радничким играма, те да је ово прилика да се размијене искуства и да се договоре наредни кораци с циљем побољшања рада Синдиката и система ЕРС-а.

„Имали смо повећање цијене рада и коефицијената почетком године, надамо се да ће се тај процес наставити на јесен и идуће године кренути са новим повећањима“, навео је Тепавчевић.

Према ријечима предсједника Синдиката РиТЕ Угљевик Бобана Беновића сви учесници су уједно и побједници, не само на играма, него и свакодневно, свако на свом радном мјесту.

„Послови које обављају су неријетко стресни и испуњени свакодневним изазовима, због чега су дружење и размјена искустава посебно важни. Надам се да ће радници наше синдикалне организације, која је овђе и најбројнија, и ове године поносно представљати наше предузеће“, рекао је Беновић.

Предсједник Удружених радника енергетике Републике Српске Младен Мијатовић каже да обухватају све Синдикалисте у ЕРС-у, нафтној индустрији и „Електропреносу БиХ“, те додао да су синдикални проблеми слични.

Извршни директор за инвестиције и развој ЕРС-а Јовица Влатковић оцијенио је значајним ове сусрете, наводећи да је Управа ЕРС-а опредијељена да води рачуна о правима радника, њиховом материјалном и финансијском статусу.

„ЕРС је посљедњих година остварила значајне резултате, једна смо од најбољих Електропривреда у региону“, рекао је Влатковић.

Предсједник Синдикалне организације Електропреноса из Бањалуке Дарио Јазић рекао је да имају око 500 чланова, те се нада да ће такмичење и дружење бити успјешно.

Учесници ће се у наредна два дана у туристичком комплексу „Граду Сунца“ такмичити у 13 спортских дисциплина, између осталог у фудбалу, кошарци, одбојци, стрељаштву, шаху, атлетици, стоном тенису, пењању на стуб, скок у даљ, навлачењу конопца.

Како je изгледало отварање Сусрета можете погледати и у видео прилогу ХЕРЦЕГ телевизије: