На 31. сједници Одбора синдиката ЕРС која је одржана у Угљевику 24.12.2021. године разматрани су захтјеви за повећање плате радницима у Електропривреди Републике Српске , као и стање у Електропривреди. Након састанка одржана је и конференција за медије.

Предсједник Одбора Зоран Мићановић је истакао да од 2008. године у ЕРС није било повећања плата. Како је рекао, информације које се пласирају у појединим медијима да повећање плате за раднике Електропривреде значи повећање цијене електричне енергије за домаћинства нису тачне. Новца у Електропривреди има довољно, само, како је Мићановић истакао, није правилно расподијељен.

„ Матично предузеће продаје струју коју је произвело пет производних предузећа у оквиру ЕРС и коју је дистрибуирало пет оператора дистрибутивног система. Зависна предузећа послују негативно, а матично предузеће је у плусу 33 милиона. То није логично и ми тражимо праведну расподјелу средстава“, рекао је Мићановић.

Он је још додао да су просјечну плату у Електропривреди достигли буџетски потрошачи и да је просјечна плата у ЕРС-у готово једнака просјечној плати на нивоу Републике, што никада није био случај. Зависна предузећа која послују у оквиру Електропривреде пуне буџет и то су предузећа која треба да буду фабрике новца, а не да грцају у дуговима, нарочито сада када је цијена електричне енергије на тржишту изузетно висока.

Мићановић је нагласио да је неопходно инвестирати у производна и дистрибутивна предузећа, како не би  и ЕРС дошао у ситуацију у којој је недавно била Електропривреда Србије.

Мирослав Кременовић, предсједник Синдиката Електродистрибуције Пале је подсјетио да су и дистрибуције након реструктуирања у незавидној позицији јер су, прво, остали без великог броја стручних радника и друго због малих мрежарина од којих дистрибуције живе, а које се не измирују редовно.

„Тражимо да под хитно уђемо у процес израде новог тарифног поступка, како бисмо задржали младе и стручне људе. Директор Лука Петровић нам је обећао 2019. године плате од 2.000 марака. Двије године су прошле од обећања, а до повећања плата није дошло“, рекао је Кременовић.

Жељко Тепавчевић, предсједник Синдикалне организације РиТЕ Гацко и предсједник Конфедерације синдиката РС је на конференцији за медије  рекао да је на сједници закључено да Одбор Синдиката ЕРС тражи хитан састанак Одбора синдиката са Управом матичног предузећа како би се постигао коначан договор који би се односио на цијену рада и то најкасније до 30. 12.2021. године, да би нова цијена рада ушла у планове пословања за наредну годину и како би се примјењивала од Нове године.  Закључено је да се тражи анексирање Колективног уговора чл.64 до 67. , као и да се тражи да све управе зависних предузећа заједно са синдикалним организацијама предузму активности у вези са потписивањем уговора о међусобним економским односима , јер то је начин да се заштите зависна предузећа.