Odbor sindikata Elektroprivrede Republike Srpske svim radnicima želi srećan Međunarodni praznik rada!

У настојању да својим радом и борбом вратимо своје достојанство и остваримо право сваког човјека на рад за који треба да буде адекватно и правовремено плаћен, све чешће се јављају изазови у којима је потребна јединствена и солидарна снага радника и синдиката, јер без јединства на синдикалној сцени никоме не може бити боље.

Онима, који немају радно мјесто, желимо да се то што прије промијени, како би и они могли прослављати Празник рада.

Да се подсјетимо:

„ Међународни празник рада – 1. Мај – обиљежава се у спомен на велике радничке демонстрације одржане у Чикагу (САД) 1886. године. Демонстрације су организоване из протеста због неиспуњења захтјева радника за побољшањем услова рада. Но, 1. Мај има и много вече значење за раднички покрет од саме успомене и одавања почасти овим храбрим људима – он представља уједно и дан свјетске радничке солидарности. То је тренутак да се присјетимо борби из прошлости и покажемо нашу наду у бољу будућност. Да се присјетимо и схватимо да је напад на једног напад на све.

Како је све почело? Веома лоши услови рада, радно вријеме од 10, 12 и више сати дневно, рад суботом, а дјелимично и недељом, ниске наднице, никакво осигурање – само су неки од разлога који су раднике широм свијета присиљавали да се почну борити за своја права и да се супротставе капиталистичком угњетавању. У другој половини 19. вијека ситуација се, посебно у САД, све више заоштрава, јер су радници, увидјевши да појединачно не могу постићи ништа, почели да се организују – основано је више радничких организација. Радничке уније биле су засноване на непосредној контроли од стране обичних људи, са дна ка врху, одражавајући на тај начин врсту друштва ком су стремили.