TREBINJE – Nakon velike svečanosti i slavlja, na kojem je Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) proslavila 30 godina postojanja i dijeljenja miliona maraka vrijednih donacija, čelni ljudi bi trebali pod hitno da se otrijezne jer situacija u elektro-energetskom sektoru nije nimalo naivna.


Naime, iako nadležni u Srpskoj tvrde da je sistem u vrijeme globalne krize stabilan i da proizvodi viškove enrgije koja se izvozi, podaci i okolnosti pozivaju na oprez.

U Rudniku i termoelektrani (RiTE) Ugljevik počeo je remont koji će trajati 40 dana i u najboljem slučaju bi trebao trajati do 3. novembra.

Remont je bio planiran u aprilu, a odvukao se sve do danas, kada stanovništvo uslovljeno visokim cijenama peleta i drveta masovno pali grijna tijela koja koriste struju.

Prethodnih godina on je rađen mnogo ranije, uglavnom u ljetnom periodu. Primjera radi, termoelektrana Stanari u vlasništvu Vuka Hamovića kapitalni remont prošle godine je radila u avgustu.

Ovogodišnji redovni, krenuo je početkom septembra i završen je za samo 25 dana.

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić za kašnjenje i probleme u radu preduzeća optužio je upravu na čelu sa direktorom Čedomirom Stojanovićem, ali sa druge strane nikoga od njih nije sankcionisao.

Podsjećamo, ovo postrojenje proizvodi 30 odsto struje u cijeloj Republici Srpskoj koju sada, za vrijeme dok je elektrana van sistema, treba nadomjestiti.

Ranija praksa je bila da se to nadoknađuje od hidrocentrala i termoelektrane u Gacku, gdje je prema saznanjima CAPITAL-a situacija daleko od idealne.

Međutim, zbog loše hidrološke situacije centrale su podbacile sa proizvodnjom, bar za sada.

Ostvarena proizvodnja na nivou sedam mjeseci u odnosu na plan u hidroelektranama je 82.69 odsto, pokazuju podaci do kojih smo došli.

Takođe, spreman je i rebalans Elektroenegetskog bilansa koji treba da usvoji Vlada jer je u Srpskoj od januara do jula ove godine ostvarena proizvodnja manja za  229,37 gigavat časova.

Situacija u Gacku je takođe loša. Tu velike probleme imaju sa eksploatacijom uglja, tako da se od njih ne može očekivati bilo kakav dobar rezultat ili ispomoć u vidu dodatne isporuke struje.

Naime, uveliko se kasni sa proizvodnjom otkrivke i veliko je pitanje da li će i u kojoj mjeri druga najveća državna termoelektrana ispoštovati svoje planove. Takođe, kvalitet uglja je veoma upitan.

Da je tako, otkrio je i prije nekoliko mjeseci pomoćnik direktora u RiTE Gacko Srđan Milović koji je o tome odlučio da obavijesti javnost.

On je tada podsjetio da je tehnologija proizvodnje električne energije stara između 50 ili 70 godina, a stepen iskorišćenja često i ispod 30 odsto.

Primorani smo da se snalazimo kako znamo i umijemo. Glavne otkopne mašine u rudniku su većinom praistorija u tehnološkom smislu. O investicijama i ulaganjima ni govora”, navodi se u Milovićevom pismu u kojem je za loše stanje optužio generalnog direktora ERS-a, Luku Petrovića.

Petrović nam se danas nije javio na telefon kako bi ga pitali kakvi su planovi ERS-a i ima li prostora za brigu.

Javili su se zato u sindikatu u kojem kažu kako su svjesni da problemi tek dolaze.

Oni koji bi trebali da vode računa o tome, po njihovoj ocjeni, bave se uglavnom sobom.

Imamo ugovorene obaveze za izvoz, ne znam kako ćemo to ispoštovati ako se poveća potrošnja, a povećaće se jer će se enormne količine energije propustiti kroz sistem radi grijanja na struju. Iskreno, bojim se raspada sistema”, kaže za CAPITAL predsjednik Zoran Mićanović.

On pretpostavlja da će zbog svega, ERS morati da obustavi izvoz struje.

To sigurno ne bi obradovalo Srbiju kojoj Srpska od početka godine pozajmljuje ozbiljne količine i pomaže im da održe sistem.

Kako je CAPITAL ranije otkrio, samo od oktobra prošle do marta ove godine ERS je EPS-u dao električnu energiju vrijednu 74 miliona maraka. Iz ERS-a ne odgovaraju na naše upite da li Srpska još uvijek pozajmljuje struje, koliko je dosada pozajmila, te kada i na koji način će Srbija to platiti ili vratiti kao što je najavljivano.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzeto sa: www.capital.ba