Колегијум директора „Електропривреде РС“ предложио је укидање накнада радницима за огрев и зимницу које годишње износе 840 марака због сложене ситуације у том предузећу.

Руководство „Електропривреде“ затражило је од синдиката да прихвати измјене и укидање појединих одредби Посебног колективног уговора, а о тој иницијативи би идуће седмице конкретније требало да буде разговарано.

Предсједник Одбора синдиката „Електропривреде РС“ Небојша Бјелица рекао је да менаџмент тражи укидање одредби колективног уговора које се односе на огрев и зимницу.

– То је она прича која се често чује у медијима да радници „Електропривреде“ имају плаћену струју. Ради се о правима из колективног уговора по основу зимнице и огрева која је требало да нам исплаћују у новцу, међутим, ми смо договорили да нам исплаћују бонове за струју. Сматрамо да је сада, када је на прагу доношење новог закона о раду, бесмислено уопште говорити о распакивању колективног уговора – рекао је Бјелица.

Иницијатива челника „Електропривреде РС“ дошла је након што није прихваћен захтјев за повећање цијене струје. Струја у РС требало је да поскупи од 1. јула, а томе су се оштро успротивили представници власти, привредници и становници послије чега је Регулаторна комисија за енергетику РС повукла одлуку о поскупљењу струје коју је претходно донијела.

 

Извор: Глас Српске