U Ugljeviku održana sjednica sindikalnih organizacija RiTE Ugljevik, RiTE Gacko i Elektro-Bijeljine

UGROŽEN KOLEKTIVNI UGOVOR- BRANIĆEMO GA PO SVAKU CIJENU

Proizvođači stvaraju novu vrijednost, a paraziti kupe kajmak

 

Nezadovoljni poslovnom politikom matičnog preduzeća, zabrinuti za dalji opstanak dva najveća proizvođača električne energije u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske sindikalni odbori tri zavisna preduzeća (RiTE Ugljevik, RiTE Gacko i Elektro-Bijeljine) održali su sjednicu u Ugljeviku.

Jedan od povoda za održavanje ove sjednice je najava matičnog preduzeća da će regres čija je isplata po Kolektivnom ugovoru zagarantovana do kraja juna biti isplaćen u zadnjem kvartalu godine. Sindikalci su istakli da je ovo samo kap koja je prelila čašu u odnosu matčnog preduzeća prema poštovanju Kolektivnog ugovora. Zoran Mićanović, predsjednik Sindikalne organizacije RiTE Ugljevik i predsjednik Sindikata ERS-a je naglasio da je Kolektivni ugovor radnički ustav i da se mora poštovati do posljednjeg slova. On je za 1.jul najavio i obustavu rada u dva rudnika, odnosno dvije termoelektrane ukoliko regres ne bude isplaćen do kraja juna.

Udar matičnog preduzeća na Kolektivni ugovor ne dešava se prvi put, ali kako su ovom prilikom naglasili, ovog puta su rješeni da ga brane svim sredstvima. Željko Tepavčević, predsjednik Sindikata RiTE Gacko je pozvao kolege iz sistema ERS-a koji osjećaju strah ili nesigurnost, one koji nisu ostvarili prava koja im po Kolektivnom ugovoru pripadaju, da se obrate Konfederaciji sindikata i obećao im je pomoć u smislu ostvarivanja tih prava i putem suda.

Sindikalci su naglasili da su posebno razočarani odnosom matičnog preduzeća prema RiTE Ugljevik I RiTE Gacko. Mićanović je istakao da su ove dvije termoelektrane u sistem u maju mjesecu isporučile 81% ukupno proizvedene električne energije, a od početka godine između 65 i 70 %, a da im se novac za isporučenu električnu energiju daje „na kašičicu“. Ovakvom politikom, kako je to Mićanović nazvao, ova dva proizvođača se bacaju na koljena. Nemoguće je, kako je istakao, da mješoviti holding prikazuje dobit od 33 miliona konvertibilnih maraka,a da su zavisna preduzeća koja si njegov sastavni dio u gubitku većem od 30 miliona. Postojeći model funkcionisanja ERS-a ubija zavisna preduzeća i podsjeća na tihu privatizaciju.    Mićanović je istakao da nije pokrenut dugo traženi novi tarifni postupak, da je izvršena centralizacija javnih nabavki, te da zavisna preduzeća moraju da traže saglasnost holdinga za nabavke, što izuzetno usporava rad ova dva preduzeća.

Sindikalci su na poručili da država treba što prije da interveniše i da pomogne termoelektranama da opstanu, te da očekuju sastanak sa predsjednicom Željkom Cvijanović i srpskim članom predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Strategija razvoja ERS-a koja je zasnovana na kiši, vjetru ili suncu je neodrživa i ovo je borba za, kako su naglasili, opstanak termoelektrana, ali i opstanak Republike Srpske jer termoelektrane čine sistem stabilnim.

Stavove i zahtjeve ovih Sindikalnih organizacija podržali su predstavnici sindikata Elektro- Bijeljine i Sindikata udruženih radnika energetike.