Дана 04.08.2019. године, у просторијама МХ „ЕРС“ у Бањалуци, одржан је састанак представника Синдикалних организација дистрибутивних предузећа и председника СО ЕРС са Генералним директором ЕРС-а Луком Петровићем, директором  Дирекције  за дистрибуцију Далибором Муратовићем, директором  Дирекције за снабдијевање Велибором Шиповцем, као и представницима фирме PWC (PricewaterhouseCoopers), која је консултант у процесу реструктуирања дистрибутивних предузећа у Републици Српској.

Тема састанака је била управо процес реструктуирања дистрибутивних предузећа у Републици Српској и социјални аспект истог.

Након уводног излагања директора Муратовића и председника Мићановића, представници фирме PWC су детаљно презентовали шта је до сада урађено у процесу реструктуирања, шта су планови, као и који су рокови за поједине фазе реструктуирања. Током презентације, разговарало се о свим аспектима реорганизације и истакнуто је да ће се у наредним фазама тражити најбоља рјешења за сва отворена питања.

Представници СО су  од управе ЕРС-а затражили да се тачно утврди број радника по предузећима који ће у процесу реструктуирања бити вишак и да се тачно дефинише социјални програм, односно начин збрињавања истих.

Синдикат је добио информацију да вишак запослених неће бити 40%, као што је била незванична информација, него је усаглашено да у овом тренутну то буде до 15% од укупног броја запослених.

Директор Лука Петровић је замолио представнике СО да комплетну презентацију реструктуирања, разлоге и смисао истог, као и стварни број вишка радника, пренесу радницима, да би се избјегле нетачне информације које долазе до радника и које изазивају лошу атмосферу на послу.

Представници фирме PWC су истакли да су у анализама дошли до дијелова предузећа гдје се јавља вишак радника и то су дијелови предузећа који су подршка примарној дјелатности предузећа.

Договорено је и то да се што прије крене у заједничку израду Правилника о стимулативним отпремнинама, јер је то главни аспект социјалног програма, поред преквалификације радника и запошљавања радника код других послодаваца.