Vanredna sjednica Sindikalnog odbora RiTE Ugljevik,17.06.2020.

 

ŠTRAJK UPOZORENJA TRIDESETOG JUNA U 15 ČASOVA

 

Kako je dnevnim redom i predviđeno, na III vanrednoj sjednici Sindikalnog odbora RiTE Ugljevik predsjednik Zoran Mićanović upoznao je prisutne sa odlukama Kriznog štaba preduzeća u vezi sa pogoršanjem epidemiološke situacije na ugljevičkoj opštini. Članovi Sindikalnog odbora su saglasni da se propisane mjere moraju poštovati, te su preuzeli obavezu da radne kolege podsjete na poštovanje ovih mjera.

Analiziran je i zajednički sastanak sindikalnih odbora RiTE Ugljevik, RiTE Gacko i Elektro-Bijeljine. Zaključeno je da je sastanak prošao u korektnoj i konstruktivnoj atmosferi i što je najvažnije potvrđeno je da su ove tri najače sindikalne organizacije u sistemu Elektroprivrede RS iskazale jedinstvo u namjeri da zaštite radnička prava zagarantovana Kolektivnim ugovorom.

Predsjednik Mićanović je informisao Odbor da očekuje poziv od Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH  Milorada Dodika kako bi ga iz prve ruke informisali o dešavanjima u ERS-u i kako bi zatražili njegovu pomoć u rješavanju nagomilanih problema koji destabilizuju rad sistema.

Dogovoreno je da će radnici u dva rudnika Ugljevik i Gacko istovremeno stupiti u štrajk upozorenja, onako kako je to zakonom omogućeno i definisano, tačno u 15 časova 30. juna, ukoliko im ne bude dat odgovor na Zaklјučke br.423/20 sa zajedničkog sastanka tri Sindikalne organizacije.

Sindikalci su zabrinuti prije svega za nenamjensko trošenje sredstava i bahato ponašanje pojedinih rukovodilaca u sistemu ERS-a. Zabrinuti su za dovođenje kadrova u Elektroprivredu koji nisu kompetentni, a to je pravi način za urušavanje sistema. Ne smijemo ni da pomislimo da se to „NAMJERNO RADI“. Zaposleni u Elektroprivredi Republike Srpske velikim dijelom izdržavaju državu i neće dozvoliti da njihova radna mjesta dođu u pitanje.