Предсједници синдиката радника електропривреда Републике Српске и Србије Зоран Мићановић и Радосав Крсмановић потписали су данас споразум о сарадњи који ће допринијети бољој размјени знања и искустава радника и због одбране независности двије компаније од међународних лобиста.

Мићановић је рекао да је потписивање споразума историјски корак у одбрани независности енергетских система Србије и Републике Српске.

Извршни директор за организационо-правне послове „Електропривреде Републике Српске“ /ЕРС/ Борислав Грубач рекао је новинарима да су ове двије компаније стуб развоја напретка и стабилности Српске и Србије, те да су у протекле неколике године остварени историјски напреци у развоју инвестиционих пројеката.

„Управа Матичног предузећа остварује редовну комуникацију са Синдикатом радника ЕРС-а, ради што бољег положаја радника запослених у Мјешовитом холдингу“, рекао је Грубач.

Крсмановић је рекао да је суштина овог споразума да двије компаније задрже рад у термо и хидро сектору, јер постоје тешки притисци од разних лобиста Европе и свијета да се смањи производња електричне енергије на угаљ.

Потпредсједник Синдиката радника „Електропривреде Србије“ Богдан Вукотић рекао је да је овај споразум потписан да запослени у двије електропривреде покажу снагу и јединство у супротстављању лобијима који покушавају да „Електропривреду Србије“ ставе на јако ниске гране и од Србије направе зависника и увозника струје.

„/Желе да направе/ да Србија сутра нема довољну количину струје, да се погасе термокапацитети да се затворе рудници. Нико од нас нема ништа против зелене енергије, сви смо за то да држава буде што је могуће више еколошка, али не по цијену социјалног мира и губитака радних места“, рекао је Вукотић.

Предсједник Конфедерације Синдиката Српске Жељко Тепавчевић апеловао је да се помогне Синдикату ЕРС-а да се сачувају термоелектране Гацко и Угљевик, поручивши да без те двије електране нема „Електропривреде Српске“ ни Српске.