Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић потврдио је да овом министарству још нису званично достављени детаљни резултати анализе првих количина нафте извађених из прве нафтне бушотине у Посавини, али да информације којима ресорно министарство тренутно располаже указују на то да ће извештај бити позитиван, те да је нафта доброг квалитета.
Он је подвукао да предузећа из система „Електропривреде РС“ неће бити приватизована, али да је „занимљива“ понуда премијера Србије Александра Вучића о сарадњи два електроенергетска система.
– На првој наредној заједничкој седници влада РС и Србије кандидоваћемо неке пројекте и наставити реализацију започетих из сектора енергетике – каже Ђокић у интервјуу за Press.

Пре два месеца око 5.000 тона нафте, извађених из нафтне бушотине у Обудовцу, послато је на анализу. Јесу ли стигли резултати и да ли ће будућа експлоатација нафте на овом месту бити економски оправдана и рентабилна?
– Носилац овог пројекта је Нафтна индустрија Србије (НИС) и једино они могу дати прецизне информације. Оно што ја могу потврдити јесте да Српска снажно подржава овај пројекат и недавно смо склопили анекс споразума, а подршку је дала Влада РС. Уговором је продужен рок радова на овој бушотини. Према информацијама којима сада располажемо, извештај је позитиван, али потребно је још времена да се ураде детаљне анализе. Тек тада бисмо могли доносити конкретне одлуке о развоју и обимнијој експлоатацији нафте у Обудовцу. За нас је јако значајно да је овај пројекат и даље активан. Сигурни смо да ће се још развијати и надамо се да ће на крају бити успешан.
Изјаве премијера Србије Александра Вучића о сарадњи електропривреда Србије и Српске и спекулације о могућностима да се „Електропривреда РС“ приватизује, изазвале су бурне реакције. Планирају ли власти у РС продају електропривредних предузећа?
– Став Владе РС и Народне скупштине РС, како сада тако и из ранијег периода, је јасан. Приватизације „Електропривреде РС“ неће бити. Са друге стране, читав сектор енергетике у Српској жели сарадњу са државама у региону, а посебно са Србијом и њиховом електропривредом.

На који начин је планирана сарадња две електропривреде?
– Занимљиво је ово што је  рекао Александар Вучић. Ми смо спремни да на тај начин размишљамо и радимо. Такав план не подразумева продају, односно куповину, него искључиво пословну сарадњу две електропривреде. Само на тим основама, које подразумевају обострану корист, можемо се даље договарати. Ми ћемо на првој наредној заједничкој седници влада Републике Српске и Србије кандидовати неке пројекте и наставити разматрати постојеће и већ започете. Сектор енергетике је у том смислу у врху проиритета. За нас је то подручје важно јер отвара могућност за нове инвестиције, развој и запошљавање које ће допринети побољшању укупне економске и привредне слике целе РС. Због тога треба да сарађујемо са свима који желе да заједно створимо више.

Без детаља о поскупљењу струје
Да ли је дефинитивно да ће у овој години поскупити струја у РС и ако јесте, за колико у просеку?
– Те ствари још нису прецизиране. Сви захтеви од предузећа из система „Електропривреде РС“ су упућени Регулаторној комисији за енергетику РС, која их још разматра. Они ће одлучити када и за колико ће електрична енергија евентуално поскупити. Ја у овом часу не могу да прејудицирам коначну одлуку коју ће донети.