Министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић састао се у Бањалуци са делегацијом Одбора синдиката Електропривреде Републике Српске. Делегацију су чинили предсједници синдикалних организација пет производних и пет дистрибутивних предузећа Електропривреде, а делегацију је предводила предсједница Одбора Кораљка Ковачевић-Марков.

На састанку је разговарано о стању у електроенергетском систему Републике Српске са становишта положаја и права око 9000 радника који раде у систему Електропривреде Републике Српске.

Учесници састанка су се сложили да је у циљу очувања и унапређења права и положаја радника најбитније одржавати активан социјални дијалог, у складу са законом, и да он као такав нема алтернативу.

Министар Ђокић је рекао да је јако важно да све стране покажу висок ниво одговорности и разумијевања према улогама које свако има у цјелокупном систему, као и према сваком раднику који је стуб тог система.

Према његовим ријечима, веома је битно да сви учесници разумију велике притиске којима је изложен електроенергетски систем Српске, који се претежно односе на провођење актуелних политика и захтјева у погледу великих ложишта. Кључно је градити разумијевање према систему који је успостављен на солидарном принципу, а који и даље треба његовати.

Констатовано је да је у свим сценаријима и изазовима будућег развоја битно очувати стабилност електроенергетског система те наћи рјешења за сва питања која се тичу очувања радних мјеста, што треба договарати и преговарати на начин који ће бити задовољавајући за све укључене стране.

Представници синдиката су се захвалили министру Ђокићу на уложеним напорима и посвећености предметним питањима. Изразили су јединствен став да разумију све изазове са којима се предузећа у оквиру Електропривреде сусрећу у свом пословању, али и да сигурно постоји начин да се, уз подршку ресорног министарства и Владе која је и до сада била неупитна, пронађе рјешење за питања од интереса и додатно унапређење статуса радника.

Договорено је да се у том циљу наставе редовне консултације.