„Основни захтјев јесте повлачење одлуке о отказивању колективног уговора Електропривреде, такође и недвосмислен став докле је ЕРС организована као јединствен холдинг, да за раднике у Електропривреди РС може постојати само један колективни уговор“, рекао је предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Жељко Тепавчевић.

Он је казао да је то одлука Предсједништва Конфедерације синдикаата, након што је 3. новембра једнострано раскинут колективни уговор за запослене у Електропривреди Републике Српске.

Тепавчевић је поручио да је на сједници Предсједништва дата пуна подршка Одбору Синдиката Електропривреде у свим ставовима, закључцима и радикализацији синдикалне борбе уколико то буде неопходно.

„Након проведених зборова, односно те активности, која је планирана до 24. новембра, одржаће се сједница одбора синдиката Електропривреде на којој ће се донијети термин и план одржавања протеста, генералног штрајка или штрајка упозорења  јер је 163 учесника тога састанка овластило Одбор Синдиката Електропривреде да донесе такву одлуку“, рекао је Тепавчевић.

На сједници је разматрана и проблематика Жељезница Републике Српске па је од Владе Републике Српске затражено да уредно измирује све обавезе преузете процесом реструктурирања.

„Ове године је ребалансом предвиђено да се грант за Жељезнице умањи на 10 милиона. Сматрамо да су средства увећана тамо гдје то није било неопходно, а да се Жељезницама умањује за 10 милиона што сматрамо апсолутно неприхватљивим“, рекао је Тепавчевић и затражио да се одмах приступи потписивању колективних уговора и повећању коефицијената у Жељезницама.

У наставку погледајте изјаве за медије: