Директор МХ „Електропривреда Републике Српске“ др Жељко Ковачевић и предсједник синдиката радника Електропривреде Републике Српске Небојша Бјелица потписали су данас у Требињу нови колективни уговор. Свечаном потписивању присуствовала је Управа Матичног предузећа и представници синдикалних организација, саопштено је из ЕРС-а.

„Након мукотропних преговора који су трајали неколико мјесеци направљени су компромиси с обје стране и уз међусобно уважавање постигли смо договор и усагласили текст новог колективног уговора који ће, с једне стране омогућити да се испоштују захтијеви Владе Републике Српске, направе потребне уштеде, а с друге стране сачувају сва радна мјеста и испоштују права запослених“, рекао је генерални директор ЕРС-а др Жељко Ковачевић.

Потписивањем новог колективног уговора запослени у ЕРС-у показали су велики степен одговорности и разумијевања за акуелну економску и ситуацију у компанији.

Радници електроенергетског сектора по новом колективном уговору неће имати право на огријев и зимницу од којих су солидарно одустали, а регрес ће се исплаћивати у умањеном износу.

Повећан је распон коефицијената у свим групама сложености послова што ће обезбиједити правичнији и ефикаснији начин вредновања рада.

Након потписивања слиједи примјена новог колективног уговора у зависним предузећима, што подразумијева нову систематизацију и вредновање радних мјеста.

„Урадили смо велики посао, а пред нама је примјена новог колективног уговора у пуном капацитету, и што хитније припремање систематизације. Постигли смо значајне компромисе, заштитили права радника, сачували радна мјеста али истовремено усвојили препоруке Владе и надамо се обезбиједили потребне уштеде. Могу да кажем да смо у овом тренутку постигли оно што је максимално могуће, уз пуну подршку менаџмента ЕРС-а“, рекао је предсједник Синдиката радника Електропривреде Републике Српске Небојша Бјелица.

„Предстоји велика активност и одговорност директора зависних предузећа да у сарадњи са синдикатом вреднују свако радно мјесто у оквиру новог колективног уговора на најбољи могући начин“, истакао је приликом потписивања директор Ковачевић.

Управа ЕРС-а и представници радника нагласили су данас значај одржавања добрих и партнерских односа које имају Управа предузећа и Синдикат и обострано разумијевање које је довело до најбољих могућих рјешења за све раднике, омогућило очување сваког радног мјеста и обезбиједило будућност ЕРС-а као стабилног и поузданог система који ће и даље бити носилац привредног развоја Републике Српске, закључили су у ЕРС-у.

ИЗВОР: ХЕРЦЕГ ТВ | ФОТО: ХЕРЦЕГ ТВ | ДАТУМ:13.09.2017.