Izgradnju sistema za transport šljake Uprava  RiTE „Ugljevik“ platiće deset miliona maraka. Iz Sindikata ovog preduzeća upozoravaju da je projekat duplo pretplaćen.

– Za Sindikat RiTE „Ugljevik“ apsurdno je da za projekte, poput ugradnje sistema za tračni transport, uprava iz budžeta izdvaja blizu deset miliona maraka, jer se ovi poslovi mogu realizovati sa duplo manje novca. Da bude još veći apsurd, za pripremu tehničke dokumentacije planirani su troškovi više od milion maraka, kažu u Sindikatu.

„Jedan metar dužni ne smije više da košta više od hiljadu evra, a mi imamo nekih 800 metara tog tračnog transportera“, objašnjava Zoran Mićanović, predsjednik Sindikalne organizacije RiTE „Ugljevik“. On kaže da je tračni trasnporter tipski projekt, gdje sam izvođač daje tehničku dokumentaciju i da nije potrebno ga izrađivati, jer je dobijate gotovu.

Mićanović kaže da je kapacitet same trake dva puta najmanje predimenzioniran, a da to pokazuje da je u pitanju bacanje novca u vodu.

Takođe, dovodi se u pitanje ozbiljnost firme kojoj su namijenjeni navedeni milioni, jer je Uprava Rudnika i Termoelektrane „Ugljevik“ angažovala firmu „Eko piramida inženjering“, koja je poznata u javnosti po trgovini pelena za odrasle, a koja je u vlasništvu, kako navodi portal „Кapital“, direktora FК „Borac“ Dejana Lukendića.

„Кapital“, takođe, navodi da je Lukendić u ovaj posao ušao sa njemačkom firmom „Inženjering dobersek“, inače specijalizovanom za izgradnju i puštanje u rad postrojenja u oblasti rudarstva i metalurgije.

Iz Informativne službe RiTE „Ugljevik“ saopštili su da nije tačno da je Uprava potpisala Ugovor sa firmom „Eko piramida Inženjering“, već sa firmom „Inženjering dobersek“ Menhengladbah iz Njemačke.

„Raspisan je međunarodni postupak nabavke za izgradnju pomenutog sistema na koji su se prijavile četiri referentne firme. Кao najpovoljniji i najjeftiniji ponuđač je izabrana grupa ponuđača čiji je nosilac firma „Inženjering Dobersek GMBH“ Menhengladbah Njemačka, koja ima svoje predstavništvo u Beogradu i sa kojom je i potpisan ugovor.

Prema tome, za realizaciju ugovora odgovorna je firma sa kojom je potpisan ugovor, a koja je jedna od vodećih firmi u Evropi za izgradnju navedenog i sličnih poslova“, navodi se u saopštenju Informativne službe RiTE „Ugljevik“, ali se ne navodi vrijednost ugovora.

Iz Sindikata tvrde da se priprema tendera držala u tajnosti i da su bili prinuđeni da sve podatke preuzmu sa sajta  preduzeća, bez odgovora zašto je predviđeni posao pretplaćen.

„Mi smo i zvanično poslali dokument upravi preduzeća, odnosno, nosiocu aktivnosti koji je trenutno direktor za izvršna pitanja Milutinu Tasovcu, inače naš narodni poslanik, i do današnjeg dana nismo dobili odgovor“, ističe predsjednik Sindikalne organizacije RiTE „Ugljevik“.

Prema procjeni Sindikata posao ne vrijedi 10 miliona maraka.

„Ne bi smjelo koštati više od 5 miliona maraka, maksimalno, i to je opet dobra priča“, kaže Mićanović.

Ovo bahaćenje sa milionima je, prema njegovim riječima, direktan udar na budžet preduzeća, koji već uveliko grca u dugovima, sa preko 240 miliona maraka kratkoročnih i dugoročnih kredita.

„Dužni smo dobovljačima preko 50 milina maraka, a naplativa sredstva dobavljača iznose preko 43 miliona maraka, a da smo, takođe, oprihodili investicije u toku, negdje oko 30 miliona maraka“, tvrdi Mićanović.

Iz Sindikata tvrde da radnici nemaju ni za rezervne djelove za proizvodnju uglja i da sve to vodi prema rubu propasti RiTE „Ugljevik“.

Preuzeto sa portala : rtvbn.com